top of page

אבחון מוקדם של סרטן צוואר הרחם

סרטן צוואר הרחם הוא אחד מסוגי הגידולים הסרטניים הנפוצים ביותר בקרב נשים. סרטן זה, שנגרם ברוב מוחלט של המקרים מזנים מסוימים של וירוס הפפילומה האנושי, יוצר בשלביו הטרום סרטניים תהליך איטי יחסית, כשאת השינויים ההתחלתיים בתאי צוואר הרחם ניתן לגלות בבדיקת פאפ שגרתית.

 

ישנה חשיבות מכרעת לזיהוי המצב הטרום סרטני, בהקדם האפשרי, לפני שזה הופך לסרטן חודרני של צוואר הרחם, שההתפשטות שלו עלולה להיות מהירה ומסוכנת. חשוב לזכור - גילוי מוקדם בשלבים מוקדמים מביא לסיכויי ריפוי של עד 95 אחוז, וככל שהמחלה מתקדמת, שיעור ההחלמה הולך ופוחת.

 

בדיקת פאפ

 

מאז שהפכה לבדיקת סקר קבועה לגילוי מוקדם של צוואר הרחם, בדיקת פאפ הביאה לירידה משמעותית בשכיחות מקרי מוות מהמחלה. הגילוי המוקדם, עוד בשלב הטרום סרטני, מעלה את סיכויי ההחלמה באופן דרסטי. על פי הנחיות משרד הבריאות, מומלץ לנשים בנות 25-65 לעבור בדיקת פאפ כל שלוש שנים. נשים בקבוצת סיכון, מומלץ שיתייעצו עם מומחה לגבי תדירות ביצוע הבדיקה.

 

בדיקת פאפ נעשית במסגרת בדיקה גינקולוגית שגרתית, היא בדרך כלל לא כואבת ואינה גורמת לדימום. אם תוצאות הבדיקה אינן תקינות, יש צורך בהמשך בירור מעמיק יותר, על פי המלצת המומחה.

 

קולפוסקופיה

 

קולפוסקופיה היא בדיקה מיוחדת של צוואר הרחם, שנועדה לוודא שהמטופלת איננה חולה בסרטן צוואר הרחם או בנגעים טרום ממאירים, שעלולים להפוך לסרטניים אם לא יטופלו. המלצה לעבור בדיקת קולפוסקופיה מגיעה בדרך כלל לאחר תוצאות לא תקינות בבדיקת פאפ, או לחילופין בנשים אשר סובלות מדימומים לא מוסברים, או כאשר רופא הנשים ראה ממצאים חשודים בבדיקה גינקולוגית.

 

בבדיקת קולפוסוסקופיה, צוואר הרחם נסרק בקפדנות על ידי הרופא המומחה בעזרת מיקרוסקופ ייעודי, במטרה לאתר נגעים חשודים. כל נגע חשוד שנמצא נדגם בביופסיה, ומועבר לבדיקה. בדיקת קולפוסקופיה אינה כואבת ואורכת דקות בודדות. בנוסף, חשוב לזכור כי על אף שהבדיקה נועדה לגלות הימצאות של סרטן צוואר הרחם או תאים טרום ממאירים, רוב הסיכויים שאינך חולה במחלה. עם זאת, ביצוע הבדיקה הוא חשוב מאין כמותו.

 

קוניזציה

 

קוניזציה היא הדרך היעילה והמתקדמת ביותר לאבחון מעמיק וטיפול בממצאים טרום סרטניים בצוואר הרחם. קוניזציה אבחנתית נועדה להעריך את היקף השינויים הטרום סרטניים בצוואר הרחם, ואילו קוניזציה טיפולית נועדה להסיר את הנגע או הנגעים הטרום סרטניים. קוניזציה מגיעה בדרך כלל לאחר תוצאה לא תקינה בבדיקת הקולפוסקופיה, בה נלקחה דגימה מצוואר הרחם, במסגרת ביופסיה.

 

ד״ר יונתן סטנלי, מומחה לגינקולוגיה ובעל התמחות על בגינקולוגיה אונקולוגית, הוא בעל ניסיון עשיר באבחון מחלות צוואר הרחם וסרטן צוואר הרחם, וכן בטיפול בנשים החולות בסרטן צוואר הרחם, החל בשלבים הטרום ממאירים ועד לשלבים המתקדמים של המחלה. כמנהל השירות לגינקולוגיה אונקולוגית בבית החולים הציבורי אסותא אשדוד, ובעל מרפאה פרטית, ד״ר סטנלי ליווה נשים רבות בתהליך הלא פשוט, החל בשלב האבחון, דרך ביצוע טיפולים שונים, בהם טיפולים ניתוחיים מתקדמים, ועד להחלמה המיוחלת.

bottom of page